Да изградим басейн от естествен камък за един ден

В летните горещини, а и след това, наличието на басейн в дома придава прохлада и свежест, които са така желани.

Предлагаме ви идея как да изградите бързо и по-най прост начин един красив басейн в градината с помощта на стара гума (колкото по-голяма, толкова по-добре) и натурални камъни – гнайс.

Необходими материали

  • Стара гума от камион или трактор.

Ако нямата налична, може да намерите такава на местата за смяна на гуми, където се продават на добри цени.

  • PVC фолио за басейн.
  • Естествени камъни.

Препоръчваме ви да използвате неоформен гнайс – полигонални плочи, които са по-евтини и ще предадат по-автентичен вид на басейна. Може да оползотворите и останали камъни, ако имате такива от облицовки или настилки в двора.

Етапи на работа

Изберете най-слънчевото и равно място за басейна. По възможност нека няма в голяма близост дървета, за да не замърсяват водата.

Предварително подгответе мястото, където ще разположите вашия басейна. Изравнете, ако е необходимо мястото и  направете по-вдлъбнато корито, където ще легне гумата.

Самата гума трябва да се изреже, за да се разшири нейният отвор, както е показано на снимката.
подготвяне на основата

Следва поставяне на фолио за басейни, което може да закупите от специализирани магазини за басейни. PVC фолиото ще осигури необходимата хидроизолация, така водата да се задържа във вашия басейн.

Вземете достатъчно количество, така че да може добре да обхванете гумата както от вътрешната, така и от външната й страна.

Накрая го закрепете здраво в основата на гумата, като покриете краищата с пръст или камъни.

изграждане на басейн от естествен камък

След като сте готови с поставянето на фолиото, може да преминете към реденето на избраните от вас естествени скални материали.

За да бъдат стабилни стените, трябва да използвате по-големи по размер камъни. Също така изградете по-широка основа, която стъпаловидно ще стеснявате към върха, така да стане по-издръжлива стената. Може да направите суха зидария или да използвате циментов разтвор за спояване на камъните, ако се страхувате за здравината на зида.

облицовка с естествен камък

Когато сте готови с всичко, може да създадете малко кътче за алпинеум или да засадите наоколо декоративни храсти и цветя.

басейн с гнайс

Този басейн може да бъде изграден от вас в рамките само на един ден и след това дълго да се наслаждавате на романтика и красота.

Около едно такова изкуствено езеро може да се оформи своеобразен център за почивка и релакс, като поставите пейка или градинска люлка, така че да сте по-близо до водата и нейната приятна свежест в летните горещини.