Импрегниране на облицовъчни камъни

Естествените облицовъчни камъни и най-вече гнайсът се използват за най-различни цели: за външни и вътрешни стени, за камини, колони, огради, комини и други. В последно време те са особено популярни и много хора решават сами да се заемат с поставянето им. Това не е непосилна задача, но често в такива случаи човек пропуска нещо много важно, а именно да импрегнира вече поставените камъни. Импрегнирането ще гарантира защита срещу мухъл, плесен, петна и други.

Разликата между импрегнираните и неимпрегнираните камъни може да се види и с просто око. Импрегнираните камъни имат лек блясък и по-ярък цвят.
А ето и няколко съвета, които ще са ви от полза, ако решите сами да импергнирате естествените облицовъчни камъни:

Не импрегнирайте облицовката веднага

Първото важно правило, което в никакъв случай не бива да се пренебрегва, се отнася до това кога да извършите импрегнирането. Задължително трябва да минат четири седмици от поставянето на облицовката, защото в противен случай ще се задържи влага, а това обезсмисля целта на облицовката.

Изберете подходящ импрегниращ препарат

На пазара могат да се намерят различни препарати за импрегниране на камъни, отговарящи на специфичните нужди на клиента. Препаратите, проникващи в повърхността на камъка, го предпазват от вода и замърсяване. Те не правят камъните по-хлъзгави и затова се предпочитат в доста случаи. Повторно импрегниране е нужно едва след около 5 години и това прави поддръжката изключително лесна.

Съществуват и препарати за перманентно импрегниране, които обикновено се комбинират с проникващите препарати. Тези препарати също проникват дълбоко в камъка и го предпазват от вода и всевъзможни замърсители. Освен това укрепват хоросана, ако сте използвали такъв, и не му позволяват да се рони. След това се нанася и другият проникващ препарат и с него се осигурява още по-голяма защита.

Четете упътването

Много е важно да следвате стриктно предписанията за нанасяне на препарата, който сте избрали. Обърнете внимание колко пласта са необходими. Ако пише, че трябва да се нанесе и втори, задължително изчакайте първия добре да изсъхне. След това оставете всички пластове да съхнат толкова време, колкото е указано на опаковката.

Когато не импрегнирате облицовъчните камъни за първи път

В такива случаи обикновено се налага да почистите облицовката, като това се прави по начин, съобразен с вида на използвания камък. Едва след това можете отново да нанесете препарати за импрегниране.

На това видео може да видите нагледно целия процес на импрегниране.

Накрая можем да кажем, че импрегнирането на естествените облицовъчни камъни е последната стъпка, след като сте изградили облицовката, която ще придаде завършен вид на вашата облицовка. Това е особено важно за естествения камък от Ивайловград, за да може да се съхрани красотата му за по-дълго време. Едновременно с това многократно се  улеснява поддръжката, свързана с по-лесно почистване и предпазване от замърсяване.