Изграждане на каменни настилки

Каменните настилки се различават по форма и по сложност. Могат да варират от широки и елегантни до най-обикновени утъпкани пътечки. Не е задължително на едно место да има само един вид. Най-силно впечатляващи са добре подредените плочи от естествен камък, с оформени и равномерни фуги.

камък за настилка

Подготовка за каменна настилка
Преди да се постави каменна настилка, трябва първо да бъдете наясно за мястото, което ще обхващат плочите, точна дължина и ширина на площадките или алеите. Най-лесно ще работите, ако имате предварително изготвен проект, макар и съвсем прост. Следва да изберете камъка за настилка.
Избор на камък за настилка
На пазара има много видове естествени камъни, подходящи за настилка – гранит, варовик, гнайс, пясъчник. Най-добър избор е  гнайсът от Ивайловград. Той е най-устойчив, освен това настилките стават много красиви.
Освен външния вид, важна е и дебелината на гнайса. За максимално качество избирайте средно дебел камък – той е подходящ за настилки. Най-тънкият е облицовъчен, а дебелият – за зидария.
Съобразете се предварително с препоръките при избор на камък за настилка. Изчислете колко квадрата камък от Ивайловград ще ви трябват, след което купете малко повече, за да сте сигурни, че дори и някъде да се допусне грешка, ще може да я поправите. Най-добре купете всичко наведнъж, а не на няколко пъти, защото може да се окаже, че плочите са изчерпани например и да се наложи да чакате или да вземете подобни, а така или ще удължите процеса, или крайният резултат няма да е точно това, което сте си представяли.

настилка за двор

Подготовка за редене
Но преди да започнете реденето на гнайса, трябва да подготвите терена. Освен камък, ще ви трябва и пясък и филц. Дренажът е изключително важен, а за отлично заравняване се поставя пясък.
Друг вариант е направо да излеете бетон, а върху него да редите тиклите. Така се повишава още повече и здравината на камъните.
Монтаж
Следва прехвърляне на размерите от проекта на терена и даване на наклони, а след това и поставянето първата плоча. Поставете камъни първо в ъглите, като за заздравяване използвайте цимент.

След това с помощта на дълго, тънко и здраво въженце определяте наклона (ако ще има такъв). За да дадете наклон наляво например, дясната плоча трябва да е поставена по-високо в сравнение с лявата. Уверете се в хоризонталата с помощта на нивелир. С помощта на чук укрепете и стабилизирайте плочите.

настилка за градина

Редене на гнайса
За да е най-здрава и красива настилката, ивайловградският камък е добре да се реди на еднакво разстояние и максимално близо. Всяка плоча трябва да се маже, лепи, да се следи фугата и въжето и постоянно да се стабилизира с помощта на чук. Докато редим, добре е редовно да проверяваме с нивелир наклона.
Реденето с правилна фуга гарантира удовлетворителен външен вид накрая. Не бързайте, отделете нужното внимание, за да се радвате накрая на желания резултат.
Завършване на работата
След като гнайсът е нареден, поставяте някакви знаци, например дъски на няколко места отгоре, за да не минава никой поне един ден. На следващия ден измитате площта, измивате и вече разполагате с красива настилка за градината или двора от естествен камък.

настилка от камък