Изграждане на каменни бордюри и кашпи от гнайс

Всяко семейство, което има къща с двор, влага много старание и усет в оформянето не само на дома, но и на двора. Планирането и разпределянето на зони са много важни. Според предпочитанията се отделя място на цветята, на басейнче, на кът за хранене и други важни за семейството кътове. Можете да маркирате с бордюри и кашпи от естествени камъни и мястото за паркиране на колата, както и детската площадка.

Можете да поставите оригинални изградени от камъни кашпи и в дома – в хола, в коридора, на верандата. А с каменен бордюр с предпочитана от вас височина можете да оформите разделителна линия между две зони, например в голяма стая, която комбинира хол и трапезария или хол и кухня.

 

каменни бордюри

 

Важно е тези кътове да се отделят по подходящ начин, за да се обособят. Можете да постигнете това с красотата на гнайс от Ивайловград – с изграждане на бордюри и кашпи от този красив естествен камък.

 

Предимствата на бордюрите и кашпите от гнайс

  • И бордюрите, и кашпите могат да бъдат с височина и ширина по избор. Не е необходим много материал, както за изграждане на стени. Достатъчно е да маркирате разделителните линии. По-бързо ще постигнете това с бордюри, а ако искате да добавите и красотата на цветя, изградете кашпи.
  • Естествената красота на ивайловградски гнайс е стилно допълнение към целия екстериор.
  • Гнайс от Валмарг Стоун за зидане се предлага в красива разцветка – златистобежова.
  • Можете да съчетаете бордюрите и кашпите с настилка на пътеките от гнайсов камък Ивайловград.

 

кашпи от гнайс

 

Какви гнайсови камъни са подходящи за бордюри и кашпи

Камъните трябва да са по-широки от плочите за облицовки. Те трябва да са с равна повърхност и да са отрязани на дълбочина между 6 и 8 сантиметра, за да се получи стабилно подреждане. Тъй като това е естествен материал, създаден от природата, камъните за зидове не са с еднакви размери. Точно тази малка разлика в размерите създава облика на бордюрите и зидовете от стари времена. Това придава допълнително очарование на зидовете и кашпите.

Ширината на камъка за зидане е около 20 см. Също толкова е и дължината. Дебелината на камъните е между 18 и 20 см.

За изравняване чрез запълване на малки пространства можете да използвате изрезки от гнайс или така наречените кокали. Изрезките са с дебелина между 1 и 1,5 см и са с различни дължини и ширини на тези малки парчета. Кокалите са с дължина до 40 см, ширината им е между 3 и 5 см, а дебелината им е около 4 см. Тъй като и тези подходящи за запълване материали са с различни размери, те още повече ще допринесат за оформянето на бордюрите и кашпите в стила на едновремешните зидове.

 

гнайсови камъни за кашпи

 

Съчетайте красивото с полезното

Гнайсовите кашпи могат да се използват не само за цветя. Ако дворът ви е малък или ако имате много цветя, засадете в кашпите билки и подправки. Така винаги ще имате свежи подправки под ръка и дворът ви ще ухае на билки.

 

декоративни камъни за бордюр

 

Избягвайте бетонните бордюри и кашпи с атрактивни изградени от гнайс творения

Бетонните бордюри и кашпи се изграждат бързо, но те сковават със сивотата и изкуствеността си. Заложете на естествения материал и на красотата на ивайловградския гнайсов материал, като оформите вашите бордюри и кашпи от тези декоративни камъни.