Избор на естествени скални материали според нуждите

gneiss in the garden

Пано от естествени облицовъчни камъниНа практика почти всички скални материали намират широко приложение в строителството. В зависимост от конкретното приложение трябва да изберете този скален материал, който най-добре отговаря на необходимите технически изисквания.

Строителство на огради и подпорни стени

За изграждане на стабилни постройки са необходими камъни с голяма здравина, които в същото време да са устойчиви на неблагоприятните климатични влияния. А за изграждане на подпорни стени и огради по правило се подбират камъни с правилна форма, която ще гарантира устойчивост и естетичен външен вид.

Облицовка

На пазара могат да се открият както естествени, така и изкуствени камъни за облицоване на стени. Един от най-предпочитаните естествени камъни за облицовка е предлаганият от Валмарг стоун гнайс от Ивайловград, който се отличава с голяма здравина и издържливост на температурни промени. Друг вариант за облицоване на стени са декоративните камъни, които придават красота, изящество и завършен вид.

Водоеми

За изграждане на изкуствени водоеми в градината се използват големи камъни с гладка повърхност и малки речни камъчета. Варовикът и пясъчникът са подходящи за външното изграждане на изкуствени езера, водоскоци или поточета, но не ги използвайте при изграждане на дъното на самите водоеми, защото водата ги руши.

Настилки и бордюри с плочи от гнайсНастилки в градината

При избор на настилка от естествени камъни в строителството трябва да се насочите към материали с голяма здравина, които са устойчиви на износване и големи натоварвания. Естествените камъни, подходящи за настилка, се предлагат в разнообразни форма – квадратна, правоъгълна, неправилна.

От естествените камъни може да изберете гнайс с по-голяма дебелина на плочата, тъй като освен че е здрав материал, има грапава нехлъзгаща се повърхност, което е много важно за всяка настилка. Според индивидуалните предпочитания и архитектурния проект, на който сте се спрели, може да използвате рязани камъни или полигонални плочи в естествени форми и размери. Изборът на гнайс за полагане на настилки е удачен вариант, тъй като не е скъп и е лесен за изпълнение. Обикновено камъкът се полага върху основа от бетон, но може и върху пясъчна основа, като се насипе допълнително пръст във фугите и се засее трева.

Друга възможност при избор на настилка за градината са естествените плочи от варовик. Те могат да се полират и шлайфат и са подходящи за дизайнерски проекти. Цветът им варира между млечно бяло и бледо бежово.

Друг вариант е незапечатаната градинска настилка, за изграждането на която са необходими речни камъни, трошен камък или баластра. Дебелината на подобна настилка варира в зависимост от натоварването – обикновената пътека е дебела около 10 см, а тази за автомобили – около 20 см. Този вид настилка има следните преимущества: не е скъпи и нанасянето и поддръжката й не изискват големи усилия. Освен това е изградена от естествени материали, които пропускат вода, благодарение на което е изключително подходяща за растенията в градината и не прегрява през летните месеци.
Винаги е добре да се насочвате към естествени материали, независимо за какви цели са ви нужни, тъй като това гарантира, че са безвредни и качествени и ще издържат дълго на атмосферните влияния.