Идеи за скален кът в градината

Всеки знае колко е хубаво да има някъде кътче, където да се отмориш физически и душевно. Точно такъв кът човек може да си направи в градината. Ще се опитаме да ви дадем някои насоки за неговата направа.

Скален кът с пейка сред зеленина в градинатаскален кът в градината

Ако имате гъста растителност на някое място в градината, може да вдигнете каменна стена с формата на елипса от плочи, като вмъкнете вътре дървена плоскост, която да играе ролята на пейка.

Пътят до там може да е направен от полиганални плочи гнайс , залети отгоре със смес за фугиране на камък.

Така ще си имате кътче, където с удоволствие да почивате.

Ансамбъл от камък в градината

каменен ансамбъл

Ако имате повече място, може да направите каменен ансамбъл.

Първо площадка застлана с каменни плочи, като за предпочитане е да са от Ивайловградски гнайс, защото е по-здрав. В единия край на площадката може да издигнете каменна пещ, в която да печете най-различни неща.

До нея може да има пейка направена от каменни колони, върху които да се сложи дървото за сядане.

По средата на площадката може да направите маса с каменна плоча, а около нея столчета от каменни колони, върху които да сложите дърво за сядане. Естествено до тази красив кът трябва да се стига по пътека от камъни в градината.

Алпийски кът с растителност

каменен ансамбъл

Друг вариант е, ако имате алпийски кът с растения за скални кътове, да го оградите с каменна стена към метър и нещо, може да изградите водопад, който да е долепен към този алпийски кът.

На външната слагате пейка, на която като седнете ще се наслаждавате на зеленината и ромона на водопада.

Естествено до мястото ще води пътека с каменна настилка, за да се съчетае с камъка около алпийския кът.

Поточе, изградено от камъни

водоем от камъни

Подобен на горния е вариантът, при който каменната стена е разположена край растителност, посадена терасовидно.

Също така може да се направи градинско поточе, изградено от камъни, в което да има зеленина. Може площадката, върху която е разположен каменния кът да бъде разнообразена с орнаменти по ваш вкус. Има вариант и пейката, която сложите да е изцяло каменна.

Каменно езеро

езеро с камъни

Един сравнително лесен и същевременно включващ в себе си доста елементи вариант е езеро от камъни в градината. Разстилате дребен чакъл с диаметър 4-5 метра. В средата на кръга разполагате каменно корито с формата на купичка, което е с диаметър 2 м, стеснена долу и разширена в горния край. В него правите миниатюрно езерце с фонтан.

Вътре в езерцето слагате малки и по-големи камъни. Може да пуснете декоративни рибки. По ръба разстилате чакъл и засаждате растителност. Както и поставяте от двете страни дървени пейки за сядане. Така на малка площ ще имате събрани доста елементи, които оказват благотворно въздействие.

Каменен ансамбъл под дървото

кът от камъни

Ако имате по-голямо дърво в градината, около него може да разположите няколко неща, направени от камък. Първо може да оградите дървото с каменна стена, върху която може да сложите дървени плоскости за да стане пейка. Наблизо може да направите каменно огнище с височина около 50-60 см и диаметър 1 метър.

До мястото ще се стига по каменна пътека, за да е в унисон с цялостната обстановка. Може да изградите и цветна леха, оградена със заоблени камъни с различна големина.

Ако има възможност може да добавите малко езерце с дъно от малки камъчета и каменна стена. Вътре може да има няколко вида растителност и декоративни рибки.

Това бяха само няколко идеи за това как да си направите скален кът, в който да намирате покой за душата и тялото.

Вижте и други идеи за оформяне не каменен кът в градината.