Идеи за горещи вани с дърво, камък и бетон

Потапянето в гореща вана е удоволствие, което привлича всеки. Защо не увеличите удоволствието от почивката и разпускането в горещата вода с красива вана от дърво, камък или бетон? В зависимост от дома и двора ви можете да създадете подходящ дизайн, дори без да наемете специалист дизайнер.

Горещата вана от дърво

Ваната от дърво ви връща в стари времена, а естественият материал ще се впише лесно в обстановката в двора. Можете да създадете специална платформа, дървена, с пейки, върху която да се намира дървената вана. Друго впечатляващо решение е асиметрична дървена платформа, от едната страна на ваната, например полукръгла – там ще можете да поставяте дрехи, чаша с кафе, книга и други необходими неща.

Grace Design Associates

Всяко кътче в двора може да приеме ваната. Тя може да се разположи в хълмче, с няколко дървени стъпала, по които да стигате до нея. Или да създадете композиция от камъни около нея, за да използвате очарованието на естествения камък като допълнение към привлекателността на дървото. Декоративната стена от камък е едно такова решение – използвайте естествения камък на Валмарг Стоун, за да изградите красив каменен фон на ваната. Наблизо можете да изградите и огнище, и така ще си създадете цял комплекс, който да ви привлича за отмора.

An East Bay Garden

Дори на плоския покрив на къщата има място за вана. Така ще се къпете и в слънчеви лъчи, а около ваната можете да поставите пейки и масичка. Трябва само да проверите дали покривът ще издържи тежестта на пълната вана.

Twin Pond Entertainer

Горещата вана от естествен камък

Естественият камък от Валмарг Стоун има неповторима красота. Полигоналните каменни плочи са с естествени форми, а можете да използвате и рязан камък или изрезки от гнайс.

Custom Spa & Deck, open

Цветовете на естествения камък и гнайса за облицовка са сребристосив и златистобежов, а на камъка за зидане – златистобежов. Тези меки цветове ще се впишат лесно в екстериора на двора ви. По-икономичният вариант е да облицовате ваната с изрезки от гнайс или кокали за глиц зидария от Валмарг Стоун. Изобилието от зеленина и цветя около ваната ще създаде оазис на свежест и спокойствие. Изградете и каменна пътечка до този кът – това ще бъде още една идея за пресъздаване на старинния стил в двора.

Garden Architecture/Robert Trachtenberg

Горещата вана от бетон

Бетонът е съвременен материал, който се използва за басейни и вани. Ако планирате изграждане на гореща вана от бетон, можете да изберете предпочитана форма – кръгла, правоъгълна, квадратна. Не оставяйте бетона да доминира – заобиколете горещата бетонна вана със зеленина. Сред нея можете да разположите пейки, да допълните с дървена платформа и няколко дървени стола с масичка, или да вмъкнете бетонната вана в дървена платформа, с правилна или неправилна, ромбовидна, елипсовидна и т.н. форма. Можете да създадете оригинален кът за горещи вани с дървена платформа на нива, например с първо ниво заобикалящо като стъпало по-високото ниво, в което е вписана ваната.

Santa Lucia Preserve

Използвайте всяко кътче, в което можете да приютите ваната – например между каменната или бетонната ограда и къщата. Ако бетонната вана е на издигнато ниво, нивото на площадката на къщата, оформете преход с дървени стъпала, слизащи до нивото на двора.

Източник на изображенията: http://www.houzz.com