Езеро в градината

езеро в градинатаЗащо му е нужно на човек езеро в градината

Това е място, където човек може да се разтовари, освободи от напрежението, да се зареди с енергия. Езерото е допълнение към хармонията на градината. В него се отразяват слънцето, небето, а зелената растителност и рибките в него те карат да се откъснеш от всекидневието и се потопиш в света на природата.

Постарали сме се с тази статия да ви дадем най-важните съвети и препоръки, с които трябва да се съобразите при изграждането на ваше собствено езеро.

Етапи за изграждане на езерото

 1. Избор на място, размер и дълбочина

Много е важно къде ще разположим езерото. Добре е да е на полутъмно място, където да има между 4-6 часа дневна светлина. Това се прави, за да не се нагрява много водата в езерото. Размерът на езерото зависи от наличното пространство, желанието на собственика и дизайна, който е намислил. Дълбочината на езерото не е от особено значение, но е добре да се знае, че ако езерото е към 2.5 метра, то няма да замръзне през зимата. Препоръчително е да не е близо до дървета, защото падналите листа ще загрозяват повърхността на езерото.

камъните в езерото2. Избор на форма на езерото

В днешно време има много готови форми от фибро стъкло за езеро. Естествено остава и класическата кръгла форма. Независимо какво форма сте избрали, трябва да очертаете мястото, където сте избрали да бъде езерото. С помощта на колчета, връв и ролетка се измерва и очертава формата на езерото. Ако изборът ви е кръгло езеро, най-лесно очертаването му става като се забие кол в средата и след това с помощта на канап, завързан за колчето се прави обиколка, все едно чертаете с пергел и така се маркира периметъра.

3. Избор на материали

В днешно време има голямо разнообразие на материали за построяване на езеро. Качеството на използваните фолиа, филтри, помпи и други се е повишило чувствително. За тези, които искат да се придържат към класическото изграждане с облицовъчни камъни и бетонно корито, препоръчваме ивайловграйския гнайс, който е с чудесни физико-химични свойства и дълготрайност. Иначе на пазара се предлагат корита с различни форми и размер, които позволяват сами да направите желаното от вас езеро. В подкрепа на самостоятелната работа са и различните видове фолиа.

водни растения за езеро4. Монтажни работи

Първото нещо е изкопаването на земната маса, за да се оформи първоначалния вид на езерото. Следва внимателно оформяне на вече изкопаното място. Едно от основните неща, за които трябва да се внимава е дренажът. Трябва да има наклон към най-ниската точка, където ще бъде поставена помпа или ще се изгради отводнителен канал. Изкопаната пръст за оформянето на езерото може да използвате, за да направите алпиенеум.

Изолационно фолио

Това е един от възможните избори. Добре е под него да се положи слой пясък, за да се избегне спукването или нараняването на фолиото. Желателно е преди да сложите фолиото да го оставите за известно време на слънце, за да може по лесно да се огъва и разпростре еднакво навсякъде. За облицоване по вертикала може да се използва специална изолация за езера, направено от фибростъкло.

 • Предварително оформено корито

Има корита с най-различна големина и форма. Направени са от твърда пластмаса или фибростъкло. То се поставя лесно, но трябва да се внимава да е много добре нивелирано и няма оставени празнини под него и около него. Също така ръбовете на някои корита са изпъкнали и ако слагате камъни по края е добре да се внимава за евентуално счупване на коритото.

• Класическа зидария с облицовъчни камъни и бетонно дъно.

За любителите на класиката е езеро с бетонно дъно, а отстрани със стена с облицовъчни камъни. Това отнема повече време и ресурси, но си има и своите предимства. Изграждането на бетонно корито е един от най-предпочитаните варианти, поради своята стабилност и дълготрайност. Използват се специални водонепропускливи замазки за дъното и стените на басейна. Те създават защитен слой, издръжлив при различни атмосферни условия. Допълнителна защита се изгражда и с  външната каменна облицовка. Както е известно, за тези цели един от най-подходящите материали е гнайсът, който придава не само здравина, но и автентичност на езерото със своята естествена каменна форма и цвят.

рибки в езеро5. Допълнителни екстри

Когато човек си представи езеро не може да не допълни картината със зелени растения, рибки и пр. От водните растения може да използвате видове, които да са в езерото, с корени под водата, а листата и цветовете да се показват над нея. Друг вариант са плаващите растения като лилии, дребна водна леща и др. Ако искате езерото да е чисто, препоръчително е да използвате и растения, които ще обогатяват езерото с кислород. Такива са канадската водна чума, хотония инфлата и др. От различните видове езерни риби може да пуснете във вашето езеро златни рибки, които имат разновидности – Калико, Оранда, Комета, Лъвска глава и др.

С това може да се каже, че езерото и неговото декоративно и естетическо оформление са завършени и вие, а и вашите гости могат да се наслаждавате на красотата му.

Ако нямате още езеро в градината, насладете се на тези: