Барбекю от камъни в градината

Винаги е добре да се мисли в посока как да се подобри уюта и комфорта в градината. А защо да не построите огнище от камъни, което безспорно ще превърне почивните дни в едно романтично изживяване? Така ще разпуснете с приятели и ще се докоснете до природата с огнището на открито. Освен това едва ли има някой, който ще се отнесе с безразличие към похапването на цвърчаща скара или дори зеленчуци. Направете го възможно като спретнете барбекю от камъни в градината си.

Гнайс за барбекю

Факт е, че вече магазините предлагат все повече разнообразни варианти на барбекю – работещи на газ, конструкции от ламарина, от тухли и др. И единственото, което трябва да направите, е да извадите въглища от чувала и след като се разгорят, може да си приготвите вкусна храна.

Това, което обаче наистина ще ви накара да се потопите в романтиката на изживяването, е класиката – масивна зидана конструкция в градината и облицована с гнайс от Ивайловград, което ще се съчетае идеално оформен скален кът в градината за посрещане на гости с маси и пейки.

Ето и няколко съвета, ако решите да си построите барбекю:

1. Изберете правилното местоположение и определете обикновено откъде духа вятъра. Това е много важно, за да се предотврати връщането на дима към приготвящия храната. Поставете го така, че да не е в близост до дървета и дървени постройки и го оставете на равна повърхност.

2. За да се получи стабилно барбекю, е необходима здрава стоманенобетонна основа, за да издържи значителното тегло на барбекюто. Такава може да изградите като изкопаете трап с широчина около 1-1.5 м и дълбочина 10 см. След като приключите с това, поставете дървени плоскости с 15 см дебелина. След изливането на бетонната смес с дебелина около 8 см, поставете 3 реда стоманени пръчки, които да са на разстояние 15 см една от друга. Върху бетона наредете 2 реда тухли без обработка.

3. Забъркайте хоросана докато се получи смес, подобна на кал. След това наредете тухлите и следете да не излизат от поставените вече очертания. Необходимо е да запълните пролуките с хоросана. Продължете по същия начин като изстъргвате ненужното от сместа.

4. Грилът разположете на височина, удобна за готвача на около 85 см от земята, а отнището – на 10-12 см под него. Под огнището е добре да има оставено пространстро за дървата.

5. При зидането на горивната камера първо се започва от страничните стени и след това се изгражда свода отгоре по предварително скован от дъски шаблон.

6. В задната част на горивната камера се оставя отвор за комина. Много е важно да се изрежат тухлите, върху които ще легне комина, за да бъде хоризонтална основата му.

7. За изграждането на вашето барбекю трябва да използвате огнеупорни тухли и  специално огнеупорно лепило, което издържа на висока температура.

8. Накрая бихте могли да покриете комина с пръскана мазилка, а стените и основата на барбекюто да облепите с естествени камъни. За пръсканата мазилка може да купите готови сухи смески, които се предлагат от Теразид,  а за каменната облицовка препоръчваме да използвате Ивайловградски гнайс поради неговата топлоустойчивост, здравина и издръжливост на различни температурни промени. За целта може да използвате рязан камък, полигонални плочи, кокали или камъни за зидария, които може да разгледаде в нашата страница Продукти.

При облепването, ако се налага, може камъните да се изрежат с диамантен диск, за да се подредят без да остават празни пространства.

9. Ако при запалването на барбекюто, дими повече, това може да се преустанови като затворите сводестата му част с ламаринен лист, като от вътрешната страна поставите стоманена рамка, за която се заварява листът. Ако решите, може лесно да превърнете готовото вече барбекю в пещ като на това място поставите метална вратичка.

10. Бихте могли сами да изработите от армировъчни пръчки скарата, но този вариант е по-неудобен за поддръжка и почистване. По-удобни са готовите скари, изработени от неръждаема стомана, която ги предпазва от въглените и мазнината.

барбекю с Ивайловградски гнайс

Когато  вече всичко е готово, може да пристъпите към угощение с приятна компания в уюта на вашия дом и сред красотата на скалния к ът, който сте създали в градината.