Алпинеум в градината

алпинеум от естествени камъниВсеки, който има градина или двор иска да го направи привлекателен за окото и отмора за душата. Един от елементите за постигането на това е скалния кът или алпинеума, както го наричат някои. Важно е къде ще бъде разположен, за да има най-голям ефект от неговото изграждане. Не трябва да засенчва други ландшафтни елементи, но също не трябва и да е скрит. Би било добре, ако има някакъв естествен наклон или издаденост, върху която да бъде изграден скалния кът.

Няколко стъпки в изграждането на алпинеума

• Избор на място и големина на скалния кът

Преди да пристъпим към изграждането на скалния кът трябва да определим най-подходящото място за него в градината. Не е добре да се разположи скалния кът в средата на градината. Едно от добрите места е край самата къща или някъде край оградата. Не бива да изпъква и засенчва други неща, но не бива и да е напълно скрит. Големината на алпинеума зависи от нашето желание и възможностите на мястото, където искаме да го реализираме. Няколко квадратни метра могат да бъдат напълно достатъчни за направата на един красив скален кът.

• Избор на камъни за алпинеум

скален кътСледващото важно нещо е изборът на камъни. Изглежда нещо тривиално, но нали се казва скален кът, затова оформлението му е от значение. Според специалисти е добре да се използват естествени камъни, които са били под въздействието на стихиите, така както ги виждаме в природата. Издяланите от човек камъни намаляват желания ефект.

Не е нещо нередно да се съчетаят камъни от различни скални видове – например камъни от силикатни и варовикови скали. По този начин след това ще могат да се засадят растения, които да растат и между двата вида.

Също така може да се използват големи камъни и малки парчета натрошени камъни – изборът на естествени скални материали е голям. Важното е да не се разваля цялостния вид на планински кът.

• Избор на растителност за скалния кът

След като вече сме избрали мястото, големината и камъните е ред на растителността, която ще засадим в скалния кът. Добре е да подберете растителността по такъв начин, че скалния кът да ви радва през цялата година. За целта е добре да има неголям брой вечнозелени растения, както и такива, които растат по-бавно. Трябва да знаете, че за подобни растения трябва повече пръст, за да могат корените спокойно да отиват на дълбочина и растението да се развива по подходящ начин.

камъни в градинатаДруг вид растения, които са подходящи за скален кът са перенните, напр. хутиния, ехинацея и др. Благодарение на това, че растат през различни сезони през годината, скалния ви кът винаги ще е обагрен в различни цветове.

Разбира се един скален кът не би могъл да мине без алпийски цветя. Те могат да бъдат засадени между камъните, тай като бързо се развиват и превземат територията около тях.

Бройката и местата, където да засадите различната растителност може да обсъдите с ландшафтен специалист или да потърсите нужната информация в магазина, от където ще купите цветята. В интернет също има достатъчно информация за това какви растения за алпинеуми да закупите.

Това беше накратко основната информация, която е нужна, за направата на скален кът в градината. От нас успех в начинанието и пълна наслада от бъдещия скален кът.