Как се лепи и фугира декоративна облицовка на стена с камък гнайс

Облицовката с гнайсов камък Ивайловград придава естествено излъчване на красота и стил на всяка стена. Това е подходящ избор както за облицоване на цели стени, така и на части от тях, за постигане на оригинални декоративни решения.

 

облицовка на стена с камък гнайс

 

Начини на закрепване на гнайсови плочи

При облицовка с естествен камък, като гнайс от Валмарг Стоун, се използват два начина на закрепване на плочите – с механично закрепване и със залепване. Изборът между двата начина зависи от това, колко големи са плочите или другите елементи на облицовката. Много ефектно е облицоването с кокали – тънки изрезки гнайсов материал, а за закрепването им е необходимо да се използва лепило.

Ако прецените, че е подходящо, можете да комбинирате двата начина на закрепване на гнайсовите плочи и други елементи.

 

Как се лепи декоративна облицовка на стена с камък

 

Изисквания към лепилото при залепване на гнайсови плочи и кокали

За естествени материали, като гнайс от Ивайловград, лепилото, което се използва, трябва да е гъвкаво. Това е важно, за да може да се запазва закрепването на облицовката при температурни разширения, особено при облицовка на външни стени.

За външна облицовка се препоръчват лепила, които са предназначени за керамични покрития. Те имат необходимата гъвкавост и голяма устойчивост на резки промени в атмосферните условия.

За да сте сигурни, че облицовката ще бъде закрепена здраво, изберете качествено лепило.

 

гнайс от Валмарг Стоун

 

Подготвяне на лепилото за залепване на облицовката

Подготвянето на лепилото трябва да стане в подходящ съд. То трябва да се разбърка с вода. По-лесно можете да постигнете равномерно разбъркване, като използвате електрически миксер. Ако нямате такъв на разположение, разбъркайте добре, за да може сместа да е еднородна и да се получи добро залепване.

Облицовъчните плочи или кокали ивайловградски гнайс, както и основата – стената, която ще се облицова, трябва да се покрият със слой лепило и след това да започне залепването. Подготвяйте малки участъци от стената и по няколко плочи, върху които е нанесен слой лепило, за да облицовате постепенно стената.

 

Първо закрепете плочите, за които няма да използвате лепене

Ако ще закрепите механично някои от плочите, закрепете първо тях, а след това започнете залепването на другите плочи. Механичното закрепване е подходящо за ниши.

 

лепене на облицовка с камък

 

Запълване на фугите между плочите

Първо трябва да изчакате до пълното изсъхване на лепилото, преди да започнете да запълвате фугите.

Фугиращата смес трябва да е гъвкава, за да може да предотвратява проникването на вода в дълбочина във фугата.

Пригответе сместа за фугиране според инструкциите на опаковката. След разбъркване с вода обикновено се изчаква няколко минути, след което сместа отново се разбърква.

Нанасянето на сместа във фугите се извършва със стоманена шпакла. Изберете шпакла, която е малко по-тясна от ширината на фугите.

След изглаждане на повърхността на сместа във фугите загладете окончателно, като използвате мокра гъба.

По желание можете да лакирате фугите.

 

Облицовъчни камъни

 

И лепенето на плочите, и фугирането трябва да се извършват от горе надолу

Важно правило за постигане на качествено лепене на плочи от гнайс и фугиране е да лепите и фугирате от горе надолу. Така няма да зацапвате долната част на облицовката.