Градина на покрива с декоративни камъни

Ако покривът ви е плосък, използвайте го, за да създадете красива и уютна градинка за отмора на тази площ. Тенденцията за градини върху плоски покриви става все по-разпространена. С такава градина създавате атрактивно природно кътче с растения и декоративни камъни, дори ако живеете в големия град. Не е необходимо да отивате до парка, за да си починете на сянка и сред зеленина. А с камъни за настилка от Валмарг Стоун и площадката или пътеките във вашата градина на покрива ще ви помогнат мислено да се пренасяте на зелени поляни в планината.

Градина на покрива с декоративни камъни

Ползите от градината на покрива

Не само зеленината и багрите на цветята, които радват погледите, са предимствата, каращи мнозина собственици на домове с плоски покриви да създават с любов своите градини върху тях. Растенията имат важни функции, с които правят средата по-здравословна: те увеличават съдържанието на кислород и намаляват концентрацията на вредни газове в околния въздух.

Освен това когато падне дъжд, озелененият покрив задържа голяма част от водата. Това води до по-големи изпарения от листата и увеличава влажността на въздуха в околната среда.

Не на последно място, с озеленен покрив ще постигнете по-добра топлоизолация и защита от ултравиолетовите лъчи.

Настилката от декоративни камъни

Поливането на покривната градина

Най-голямо улеснение предлага автоматичната поливна система, с която се задава точното количество вода, необходимо за дадения вид растения в покривната градина. Можете да събирате в цистерна дъждовна вода и да поливате ръчно. Начинът на напояване трябва да се избере преди да започне осъществяването на проекта.

 

Първата стъпка – топлоизолационен слой и хидроизолация

Първата стъпка, ако ще създадете градина с почвен слой върху целия покрив, е полагането на топлоизолация. С топлоизолационния слой ще предпазите стаите отдолу от конденз при големи температурни разлики.

След това трябва да се положи хидроизолационен слой, от материал устойчив на външни условия – високи и ниски температури.

настилка от гнайсов камък Ивайловград

Дренажен и почвен слой

Върху хидроизолационния слой се полагат дренажният и почвеният слой. И идва време за засаждане на растенията.

 

Каква зеленина да използвате

Това зависи от площта, с която разполагате. На голяма площ можете да засадите и дървета. Ако разполагате с по-малка площ, цветни лехи или сандъчета с цветя са достатъчни.

камъни за настилка от Валмарг Стоун

Пръст или растения в сандъчета и саксии

Направете своя избор, в зависимост от това, искате ли да отделите достатъчно време и усилия за създаването на достатъчно дебела настилка от пръст, или ще оформите кътчета със сандъчета и саксии.

За покривни градини освен трева и цветя се засаждат и храсти. Засаждането на дървета не е подходящо, тъй като настилката от пръст трябва да е много дебела, което не е приложимо при такива терени. Вместо сянка от клоните на дърво ще се скриете от палещото слънце под чадър.

 

Настилката трябва да е от декоративни камъни

Пътеките в покривната градина, както и площадката, ако градината ви е голяма, трябва да са с настилка от гнайсов камък Ивайловград. Със своята устойчивост на влага и резки температурни промени, както и с атрактивната си повърхност, искряща в сребристосиво или в златистобежово, той ще украси покривната ви градина и ще я направи по-уютна и мамеща за отдих.