7 нестандартни идеи за използване на гнайс в антре, коридор и фоайе на обществена сграда

Коридорът и антрето са местата, които посрещат всички гости и посетители. Често оформлението на коридора и антрето се подценява по значение. А е толкова лесно да създадете нестандартен интериор в тях с гнайс от Валмарг Стоун.

1 Облицовка на една от стените

Използването на гнайсови камъни за облицовка е лесно. Може да се използва както рязан гнайс, така и кокали за глиц зидария.

А защо не създадете пано на стената, използвайки гнайсови изрезки и полигонални плочи ивайловградски гнайс? То може да се оформи с геометрична фигура или например във вид на цвете. Допълнете с ефектно осветление, за да заискри повърхността на гнайса и да допълни очарованието за погледите.

интериорен камък

Снимка: https://bksstonemasons.com.au

 

2 Облицовка с кокали от гнайс около вратите

Облицовката с камък около сводове и врати създава акцент в един изключително приятен и артистичен акцент в интериора. За целта могат да се използват както кокали от гнайс, така и неоформен гнайс – полигонални плочи. Тези камъни могат да се подреждат в разнообразни фигури и форми, което е всъщност търсения ефект при такива каменни композиции.

кокали гнайс за стена

Снимка: https://grassfire.org/

 

3 Настилка с оформен или неоформен гнайс на пода

Каменната настилка има своите големи предимства, поради което се много хора я предпочитат. Тя е особено използвана в помещения, където има по-големи замърсявания, по-голям човекопоток или се внася влага от вън. Ето защо каменната настилка е идеално решение за коридори на обществени места, заведения или дори домове, построени в автентичен стил.

Предлагаме ви два варианта – с рязан гнайс или с полигонални плочи – еднакво удачни и красиви за такова входно помещение:

  • Настилка с рязан гнайс
настилка с рязан гнайс

Снимка: https://www.surreymarbleandgranite.co.uk

 

  • настилка с полигонални плочи
настилка с полигонални плочи

Снимка: https://www.grandriverstone.com

 

4 Стена от камък до стълбището

Изграждането на интериорна стена от камък за зидария е интересно и нестандарно решение, което може да придаде своеобразен колорит на цялата обстановка. Красотата и здравината на естествения камък може да подчертае търсен старинен стил на интериора или да бъде изящен акцент, контрастирайки на съвременния стил в обзавеждането.

 

облицовка с гнайс

Снимка: https://telegraf.com.ua/

 

5 Кът със камъни и алпинеум в дома

Ако живеете в къща пространството под стълбището е идеалното място за изграждане на един истински алпинеум с камъни и зеленина, а защо не и с течаща вода в него. Това ще се превърне в любимо място за отдих и почивка, пренасяйки красотата на природата в дома. За целта може да използвате камъни за облицовка на стените наоколо и камъни за градеж, с които да изградите желания алпинеум. Не забравяйте да поставите подходящо допълнително осветление, за да внесете акцент в интериора. За озеленяването е подходящо да се изберат листно-декоративни растения, които се нуждаят от по-малко светлина.

камъни за алпинеум

Снимка: https://www.pinterest.ru

 

6 Стена от камъни със зеленина

Тези стени са много красиви и ефектни, което ги прави подходящи както за домове, така и за офиси и обществени заведения. На местата, където има много външни посетители, тези нестандартни стени създават както приятна обстановка, така и привличат с нестандартното си излъчване. За целта могат да се използват различни камъни – рязан гнайс, полигонални плочи, изрезки или кокали.

облицовъчни камъни за интериор

Снимка: https://www.pinterest.ru

 

 

7 Оазис от цветя, вода и камък в големия коридор

Големият коридор дава възможност за по-големи декоративни допълнения. Ако имате достатъчно подходящо пространство, което да отделите за декоративен кът, може да изградите изкуствено езеро или подопад с камъни, така че да пресъздадете един истински природен ландшафт на закрито. Това може да е както в дома, така и в обществени сгради и големи фоайета, с което да се привлича вниманието на посетителите.

Могат да се използват както декоративни камъни, речни камъни, така и гнайс – според желаната композиция. Растенията бихте могли да засадите директно в специално изградени каменни кашпи или да се поставят директно със саксиите.

изкуствено езеро с камъни

Снимка: https://www.pinterest.ru

 

Още няколко полезни съвета:

  • Акцентирайте на ключовете за осветление, картините и другите малки елементи в коридора и антрето.
  • Съчетавайте красивото с полезното. Камъкът е особено подходящ за облицовки на места, които лесно се замърсяват и така предазвате мазилката.
  • Не е необходимо оформлението от гнайс да е мащабно, за да впечатлява и радва. Минималистичните решения също са ефектни.