Пътека с филц и павета гнайс

За да имате красива пътека в двора или градината, използвайте павета от ивайловградски гнайс. Ще ви предложим полагане на пътеката така, че паветата да са изравнени с терена. Трябва да си подготвите необходимите материали и уреди и да си осигурите достатъчно време, най-добре цял ден, за да подготвите основата с изкопаване, да положите спойваща смес и върху нея павета.

 

Пътека от павета гнайс

 

Необходими уреди и материали

Ще ви трябва количка, в която да разбъркате сместа за закрепване на паветата и да я придвижвате лесно с количката, докато полагате основата от тази смес.

За сместа ще трябва да използвате 1 част цимент и 5 части пясък. За количеството може да се консултирате със специалист. То зависи от дължината и ширината на пътеката.

Пригответе си лопата за разбъркване и нанасяне на сместа.

Освен това ще ви трябват два клина и канап за всяка страна, за да опънете канапа и по него да изравнявате краищата на пътеката.

За измерване ще ви трябва рулетка. Пригответе си и чук за закрепване на клиновете, дървен чук за наместване на паветата и ръкавици.

За маркиране на началото и края на пътеката можете да използвате цветен спрей. Ако това ви улеснява, трябва да си приготвите и такъв спрей.

За основа на пътеката може да използвате филц или други дребни къмчета.

 

Преценете какъв размер павета да осигурите

Паветата гнайс от Валмарг Стоун са в три размера: 10×10 см, 12×12 см и  15×15 см – може да ги видите на нашата страница Продукти. Изберете според предпочитанията си. Най-бързо ще подредите най-големите, затова може да решите, че това е подходящият размер.

Дебелината на паветата е по желание на клиента. Посъветвайте се със специалистите, за да поръчате подходяща дебелина. Изберете и цвета – златистобежов или сребристосив.

 

павета гнайс

 

Оформяне на пътеката

Каменната пътека трябва да е ограничена от всички страни с бордур. Изравнете основата, така че да е хоризонтална и равна. Насипете филц или други дребни камъчета директно върху пръстта или върху предварително подложено покривало против плевели.

 

Спойващата смес

Както вече споменахме, трябва да смесите цимент и пясък в съотношение 1:5. Сместа трябва да бъде с такава гъстота, че когато загребете от нея с лопатата и я обърнете надолу, загребаното количество да остава върху лопатата.

 

Първо опънете канап от двете страни

По опънатия канап ще подреждате паветата. Тъй като те са със стандартни размери, можете да опънете канап и само от едната страна, ако смятате, че е достатъчно.

 

Изкопаване на основата

След като маркирате началната и крайната линии на пътеката, трябва да направите изкоп с дълбочина равна на дебелината на паветата плюс още малко за спояващия материал.

 

Полагане на пътеката

Започнете да полагате ред по ред, като нанасяте спояващ материал и върху него редите ред павета. Намествайте добре всяко паве, като го чуквате с дървения чук.

Така постепенно ще запълните с павета и вашата пътека ще е почти готова.

 

Заравнете около крайните павета

За да изглежда добре пътеката от павета гнайс от Ивайловград, заравнете около нея, така че да запълните малките междини между терена и слоевете спойващ материал и павета.

Изчакайте 24 часа преди да използвате пътеката. Гнайсът е красив материал, дълготраен и устойчив на атмосферните условия. С избора на този материал ще имате красива пътека, която ще ви радва с десетилетия.