Предимства на гнайса при използването му като камък за стена

Българите все по-често се връщат към старите традиции в строителството, разчитайки на естествените материали. Дърво и естествен камък са основни материали за нови и ремонтирани къщи. За стени камъкът е най-добрият избор, тъй като съчетава здравина и естествена привлекателност. Достатъчно е да си спомните за красивите облицовки на стени с гнайс на къщи в етнографския комплекс Етъра.

А сред видовете облицовъчни камъни за стени на голямо внимание се радва гнайсът, добиван в района на Ивайловград.

Ако планирате ремонт в дома и искате да освежите интериора, облицовката на стена – изцяло или частично, ще придаде ново очарование и уют.

камък за стена

Предимствата на гнайса като камък за стени

Ще започнем с красотата на този камък, добиван от Ивайловград. Двете разцветки, в сребристо към сиво и златисто към розово, са универсални и подхождат на всякакъв екстериор.

Здравината на гнайса е гаранция за дълго запазване на вида и целостта на облицовката на стените. Той е подходящ както за външни, така и за вътрешни облицовки на стени. Това е материал, който запазва здравината си, не се рони, не е чуплив. В състава на гнайса има гранит, което му придава много голяма здравина. Освен това гнайсът в района на Ивайловград се добива от голяма дълбочина, което също е гаранция за изключителна здравина.

С ивайловградския гнайс облицовката на стените не само се отличава с механична здравина. Гнайсовият материал е устойчив на въздействия на екстремни температури и на химични въздействия.

Не на последно място, гнайсът е с висока термоустойчивост и пожароустойчивост.

камък Ивайловград

Освен с плочи можете да облицовате стените с изрезки и кокали

Полигоналните плочи са с различни размери и ако искате да постигнете старовременен чар, изберете този вид гнайс за облицовка на стени.

Можете да облицовате с рязан камък, който е обработен и пасването на отделните плочи е по-лесно.

Много интересно решение е облицоването с изрезки и кокали от гнайс от Валмарг Стоун. Тези малки парчета се подреждат лесно и създават солидна облицовка. Подреждайки кокали – продълговати парчета с ширина межди 3 и 5 см, ще създадете впечатлението за зидана изцяло от камък стена.

изрезки и кокали от гнайс

Изборът на гнайс е избор на екологичен продукт за облицовка

Гнайсът се добива лесно, обработката му също е лесна. Добивът не вреди на околната среда. При използването му за облицовка на стени също се грижите за околната среда, тъй като предпочитате естествения материал пред изкуствени облицовки.

Облицовайки стените с гнайс от Ивайловград, ще се наслаждавате на дълготрайна красота и естествен чар на този материал. Облицовките са с изключителна здравина и устойчивост както на екстремни температури, така и на химични продукти. Няма да се безпокоите за нарушаване на външния им вид или напукване, дори при много мразовито време през зимата, или когато студът се смени рязко с високи температури.

Независимо дали изберете полигонални или рязани плочи за облицовка, или използвате изрезки или кокали, стените ви ще блестят в красивите оттенъци на ивайловградски камък и ще радват както в екстериора, така и ако сте облицовали вътрешни стени.