Още нещо, което си струва да научим за гнайса

Привлекателността на гнайса – неговите оттенъци, причина за популярността му

гнайсът в природатаНазванието гнайс произлиза от старонемската дума “gneist”, означаваща „искри”.

Поради оригиналния си вид като метаморфна скала, гнайсът се използва не само в строителството, а и за създаване на оригинална обстановка у дома.

Често предпочитани за декоративни цели и придаване на привлекателен вид както на външни, така и на вътрешни стени и повърхности са облицовъчните камъни, които изпъкват с красотата на оттенъците на различните слоеве на гнайсовите скали.

Не случайно основателят на един от доставчиците на образци на скали и минерали за американски училища и музеи, Хенри А. Уорд, е започнал да събира гнайсови камъчета още от тригодишна възраст, привлечен от оригиналния им вид. Известният американски геолог и професор в Рочестерския университет  основава компанията “Ward’s Natural Science” през 1862 г. Именно тази компания, която събира и доставя за училища и музеи образци на скални материали и минерали от всички краища на света, отделя подобаващо внимание на гнайсовите образци.

Гнайсът – използван за декоративни цели още в древността

гнайсовият сфинкс на Сесострис IIIИнтересно е да се отбележи, че някои от най-красивите намерени малки древноегипетски скулптури са изработени от гнайс, който блести на слънцето с наситен тъмносин цвят.

Древните египтяни имали ограничен асортимент от инструменти, с които да обработват материалите за статуи, и в началото използвали кремъчни уреди, а по-късно медни, бронзови и железни, за да обработват и полират статуите, които ваели от гнайс, гранит, базалт.

Една от известните статуи, изработени от гнайс от древните египтяни и запазени до днес,  е гнайсовият сфинкс на Сесострис III. Тази статуя е изработена от гнайсова скала с красиви разцветки и се намира се в Метрополитън музей на изкуството в Ню Йорк. Не случайно тя е смятана за шедьовър на египетското изкуство.

Съвременни декоративни предмети, изработвани от гнайс

фигурка изработена от гнайсСолидното тегло на гнайсовите камъни и привлекателният им вид могат да се използват за изработване на много декоративни предмети за дома, които не само привличат поради оригиналния материал, но и чудесно изпълняват полезни функции, поради предимството на материала – неговата тежест.

Гнайсови камъни се използват за изработване на малки декоративни предмети, като например поставки за книги или преспапиета.

Те могат да бъдат оформени като различни животни, декорирани и облепвани с плат, хартия или други материали, така че да се получи наистина оригинален и многофункционален предмет.

облицован гнайсДекоративните поставки и подпиращи орнаменти за книги са често използвани в обществените библиотеки, а също и в домовете. Те се поставят в края на рафта, след последната книга, така че тя да не падне хоризонтално или от рафта.

Солидното тегло на този сален материал е предимство и такива поставки и подпиращи орнаменти са не само полезни, а и приятни декоративни фигури и елементи, които украсяват книжните рафтове.

Един от видовете декоративни предмети, изработвани от гнайс, са преспапиетата, или тежестите, които се поставят върху листове хартия, за да не се разпиляват.

Преспапиетата могат да се изработват от гнайс в различни форми, за да служат не само за притискане на листи, а също и като свежи декоративни фигури.

Вижте на следващото видео идеи за изработка на преспапиета от камък, които биха могли да се превърнат и в чудесен подарък за близък човек.

Използване на гнайсови камъчета в аквариумите
гнайс в аквариумОсвен оригиналните цветове и облясъци, гнайсовите камъчета са подходящи за допълване на декоративния фон за рибките в аквариумите, тъй като не променят химичния състав на водата.

За да се избегнат проблеми, острите ръбове трябва да се изпилят, и камъчетата трябва да се поставят с плоската страна към дъното.

Както се вижда от снимката, искрящите гнайсови камъчета могат да бъдат  чудесна украса за аквариуми, придавайки автенитичен вид на морско дъно и запазвайки чиста водата.

Приложението на гнайс в дома за създаване на красота и уют  може да бъде много голямо. Затова, когато имате останали късчета от този камък в дома си, може да развихрите въображението си и да го използвате за най-различни цели.