Огнището с облицовка от гнайс – бижуто на вашия екстериор

Свикнали сме да мислим за огнището просто като място, където ще поставим грила за месо или ще окачим котел, в стила на едновремешните домакинства, за да сварим вкусно ястие. Но огнището ви предлага такова разнообразие от решения, че то ще се превърне и в ефектен кът от двора ви – неговото бижу, с необичайна форма и местоположение и с облицовка от гнайс от Валмарг Стоун. А и коя топла вечер няма да е още по-отпускаща и мамеща навън с огнище, огънят от което изгражда атмосфера на уют и задушевност?

 

камък Ивайловград за изграждане на огнище

Формата на огнището

Да, може би не сте се замисляли, но самата форма на огнището може да бъде решена по разнообразни начини. Изберете подходящата за вас и не забравяйте облицовка и бордюр от гнайс в сребристосиво или златистобежово – изберете от материалите на Валмарг Стоун.

 

тикли за настилка

Типичната форма на огнището е кръгла. Но ако го разположите в дълга правоъгълна яма, паралелно на масата в градината, то ще е по-впечатляващо. Освен това правоъгълната форма и дължината ще са подходящи за лесно печене на шишове.

 

ивайловградски гнайс за облицовки

Квадратното огнище има място в масичката на къта за почивка, с пейки и квадратна масичка. Ако решите, можете да го направите овално или кръгло, вдълбано в масичката. То ще придава весела топлина и мека светлина при разговори на чаша вино в къта. Облицовайте масата с гнайсови плочи, а още по-ефектно е да облицовате и самите пейки. По желание допълнете бордюри от кокали от двете страни на пътеката, водеща към къта.

 

Местоположението на огнището – по ваш избор

Трябва да помните, че огнището не е само място за приготвяне на храна. То е красиво допълнение към всеки кът от вашето външно пространство. Изберете места, за които до сега не сте мислели, че са подходящи за огнище, ако ги видите по нов начин. Например, както споменахме по-горе, вдълбано в плота на масата огнище. За целта ще трябва да предвидите достатъчно дълбок плот, а меката светлина вечер и играта на пламъците ще ви възнаградят.

 

облицоване с камъни

Край басейна огнището също има своето място – например като правоъгълен елемент, хвърлящ светлина за къпещите се вечер. Облицовайте и басейна, и правоъгълното огнище край него с камък от Ивайловград, за стилен кът за къпане, а след това почивка край огнището, под звездите.

 

естествен камък за басейн

Съчетайте огън и вода

Немислимо съчетание? Не бъдете сигурни. Фонтан с огнище на горното ниво ще се превърне в бижуто, не, в диаманта на двора ви. Ромонът на падащата вода е особено приятен в здрача, а когато огънят от огнището на горното ниво хвърля отблясъци и обагря водните струи, кой би устоял и не би седнал край този огнен фонтан?

 

камъни за фонтан

 

Огнище и LED осветление

За по-интересен проект за осветление край огнището можете да поставите осветление от LED ленти. Това е особено подходящ вариант за правоъгълно огнище – край дълга маса, край басейн или просто декоративно огнище за осветление – край външна стена можете да изградите 2-3 по-малки отделни огнища, облицовани с гнайс, а зад тях да поставите LED ленти.

 

декоративни камъни за облицоване