Кога е добре да изберем гнайс със свободни размери

Гнайс във формата на плочи с правилна форма се подрежда лесно, освен това за привържениците на правилните правоъгълни форми това е по-добър вариант. Но спомнете си очарованието на плочника на старинните улички. В не толкова далечното минало хората нямали възможност да обработват камъните така, както сега се постига с модерни машини. Те съчетавали по най-добрия начин, напасвайки каменните плочи, за настилки и облицовки.

Носталгията по миналото възроди редица традиции, включително използването на плочи със свободни размери, за да се постигне старинният дух и привлекателност. Когато парчетата гнайс от Ивайловград са по-малки, подреждането е по-лесно. Ако предпочитате нестандартни размери гнайс за вашата настилка, използвайте изрезки, предлагани от Валмарг Стоун. А ако наистина държите да постигнете вида на старинните настилки, с тревна фуга между плочи с неправилни размери, поръчайте полигонални плочи.

неоформен камък гнайс

 

Трайността на покритията от гнайс – облицовки и настилки

Гнайсът е твърд материал, устойчив на резки промени в температурата. Това е естествен камък, който ще устои много години дори като външна настилка или облицовка. Спомнете си старинните български къщи и калдъръмени улички, и не само тях. Римските пътища са устояли векове и до днес са свидетелство за трайността на естествения материал – камъни за настилка.

полигонални плочи гнайс за настилка

Полигоналните плочи

Полигоналните плочи от Валмарг Стоун са подходящи и за облицоване, и за настилки. Дебелината на плочите е между 1,5 и 4,5 сантиметра. Изберете от двете разцветки, златистобежова и сребристосива, които са универсални и лесно ще ги съчетаете с екстериора и интериора. Можете и да комбинирате плочи от едната и от другата разцветка, за допълнителна атрактивност на създаденото от вас покритие.

Настилката с полигонални плочи на пътеката в двора или на целия двор, с тревна фуга между плочите, е начин за постигане на оригинален екстериор. Добавете външна чешма, облицована с гнайсови изрезки, или кладенец с менци, за да постигнете вида на старинен български двор. И непременно засадете около чешмата здравец.

 

камък за облицовка на чешма

 

Изрезките от гнайс

Както вече уточнихме, с по-малки парчета, изрезки от гнайс, по-лесно се постига облицовка. Тези камъни не са подходящи за настилка, поради размерите си, но с тях лесно ще облицовате стени, колони, беседка в градината, огнището, камината у дома. Гнайсовите изрезки притежават всички ценни качества на гнайса, трайност и издръжливост, както и привлекателен вид.

Ако оформяте двора в селска къща, в която гледате животни, облицовката на коритото с гнайсови изрезки също ще придаде красота на този толкова обикновен атрибут.

Добавянето на декоративни камъни към екстериора е подходящо и за водни съоръжения – вада, малко басейнче или водопадче. С гнайсови изрезки можете да оформите бордюр, а за басейнчето или водопадчето е подходящо да съчетаете и с елементи от ковано желязо.

 

камъни с неправилна форма за стени

 

Гнайсовите изрезки са отличен избор и за оформяне на малки декоративни кътчета у дома – например рамка за ниша за телевизор, рамка около картина и други.