Как да почистим настилката от естествен камък гнайс

почистване на настилката от естествен камък гнайс

Лесното почистване на гнайсови настилки е едно от предимствата на този вид материал, избиран заради трайността и красотата, особено в двете разцветки на гнайс от Ивайловград. Това е материал, който е устойчив на ниски температури и затова е много подходящ и за външни настилки.

Но за да може да се почиства лесно гнайсова настилка, е важно самото полагане да е било извършено правилно. При правилно и внимателно поставяне се избягват рискове от хлъзгане или поява на неравности. Освен това импрегнирането на настилки от този така търсен ивайловградски камък предпазва повърхността от замърсявания. И все пак, ако разлеете нещо върху гнайсова настилка, за предпочитане е да се попие веднага.

Освен импрегнирането с редовно почистване на настилката се отстраняват леките замърсявания главно от прах, но и от мънички частици битови отпадъци от средата. А външните гнайсови настилки могат лесно да се поддържат чисти чрез редовно измиване с вода.

 

Импрегниране на гнайсова настилка

За импрегнирането е добре да се доверите на специалисти. Те ще ви предложат препарат за импрегниране на настилката и ще го нанесат качествено. Ако импрегнирането не е за първи път, важно е преди това настилката да се измие добре.

Импрегнирането защитава повърхността на гнайсовата настилка от петна и от появата на мухъл и плесени.

За да осигурите непрекъсната защита, се консултирайте със специалисти на какви периоди трябва да извършвате ново импрегниране.

 

Импрегниране на гнайсова настилка

 

Трябва да импрегнирате настилката не по-рано от четири седмици след полагането й!

Специалистите от Валмарг Стоун ще ви предупредят, че трябва да изчакате четири седмици, преди да поръчате импрегниране на настилката от гнайсов камък Ивайловград. Този период е необходим, за да може да се отстрани влагата. Ако импрегнирате по-рано, неизпарената влага ще се задържи и ще повлияе отрицателно на здравината на настилката.

 

Сухо почистване

За сухо почистване използвайте мека метличка или моп. Така ще избегнете рискове от надраскване от по-едри песъчинки и други частици.

 

Миене на гнайсова настилка

Едно от качествата на ивайловградски гнайс е ниската му пористост. Това означава, че той не пропуска вода навътре. Можете да миете настилката с маркуч или водоструйка или да я почиствате с влажна кърпа, без да се безпокоите, че водата ще проникне в дълбочина.

 

миене на естествен камък

 

Използвайте подходящи препарати за миене на замърсена настилката

Ако гнайсовата настилка е силно замърсена, в магазините ще откриете специални препарати за почистване на гнайсов материал. За да постигнете добър резултат, първо прочетете внимателно инструкциите и ги спазвайте точно.

Обикновено препаратът се нанася в необходимото количество и ако в инструкциите е посочено да се втрие, трябва нанесеното количество да се втрие добре, с кърпа или с четка. След това се оставя да подейства за посочения в инструкциите период, след което повърхността трябва да се подсуши или измие добре, също според инструкциите.

 

почистване ан естествен камък

 

Почистване с битово средство – сода бикарбонат

Ако искате да отстраните петно от мазнина, използвайте сода бикарбонат, разтворена във вода. Можете да използвате този разтвор и за други петна. Оставете да подейства известно време, около 15 минути, и след това забършете.

 

Грижете се за настилката, като не я излагате на излишни рискове

Гнайс от Валмарг Стоун е изключително здрав материал. Но е по-добре да не го излагате на рискове, затова пазете от изсипване на цитрусови сокове и други напитки, които съдържат киселини. При разсипване на такава напитка попийте веднага.

Ако се наложи да поставите горещ съд, например тенджера, някъде навън, избягвайте поставянето направо върху гнайсовата настилка. Използвайте подложка под горещия съд.

Редовното почистване на настилката от гнайс и избягването на рискове от надраскване или разяждане на импрегниращия слой ще й осигури дълготраен привлекателен вид.