Какво трябва да знаем при избор на гнайс

Какъв гнайс да изберем

облицовки с рязан камък

Често задаван въпрос от нашите клиенти е какъв камък би бил най-подходящ за фасада, цокъл, колони или подови настилки.

Помислете за това предварително, защото ако отидете и си купите от магазина гнайс, без да сте наясно с различните камъни, рискувате да осъзнаете грешния си избор едва, когато започнете да лепите облицовката или след поставянето й, когато ще е късно.

 

Защо е важно да изберете подходящия камък

Изборът на подходящия облицовъчен камък е свързан не само с неговото качество, а и с размера и грапавостта му. Именно това са факторите, които могат да създадат проблем при поставянето на гнайса и след това.

• Ниско качество

Некачественият камък лесно се рони и дори след поставянето му не е здрав и може да се отчупи. При палетите има много фира – натрошени малки парчета. Когато се опитвате да го изчукате, за да нагласите размера, той се троши и похабява.

• Неправилно избран размер на камъка

Ако вземете камък с неподходящ размер за облицовката, която искате да правите, губите повече време и материал за поставянето, което е на първо място финансово неефективно.

• Не подходяща повърхност на камъка

В зависимост от това къде ще се поставя гнайса е важно да знаете как да изберете неговата грапавина – дали ще е на пътека или на стената, дали ще е в дома или на открито – всичко това са фактори, с които трябва да се съобразите.

 

Какво да направите преди покупката на гнайс

Най-добре би било да бъдете консултирани от специалисти в областта. Ние от Валмарг стоун, работим от години с тези камъни и тъй като не само ги преработваме, а и монтираме, имаме богат опит, който с радост споделяме със своите клиенти.

 

Нашите препоръки при избор на гнайс

  • За облицовки

гнайс от Ивайловград

Когато се поставя по-малък цокъл – около 50 см – препоръчваме рязан камък с ширина 10 см или 15 см.

За по-голяма височина от 50 см или когато се лепи цяла стена – съветваме да изберете рязан камък с ширина 20 см.

Нашият опит показва, че когато се лепят рязани камъни на 10 см ширина по фасада, цокъл  или ограда, облицовката изглежда много по-добре и стои по-нежно. Принципът е, че когато размерът на пространството, което облицоваме е по-малко, се избират и камъни с по-малък размер, а когато площта е по-голяма, може да си позволим по-едри камъни.

Поради тази причина и за колони препоръчваме рязан камък на 5см  или 10 см, който стои по-добре. Освен това може да използвате  и от тънките кокали, при които дори ефектът е по голям, тъй като изглеждат като глиц зидария.

Същото правило – да избирате по-малки по размер камъни и кокали – важи и за интериорния дизайн при облицовки за хол, коридор, стълбище или камина.

 

  • За настилки

настилки от гнайс

При избор на гнайс за поставяне на земя – при оформяне на каменни пътеки и други настилки – препоръчваме рязан камък с ширина около  25см – 30 см.

Принципът при избор на камъни за земя е да бъде едра облицовка с по-голяма дебелина, за да издържа на натоварванията, за които е предназначена. Освен това камъните задължително трябва да имат една гладка страна, което говори и за тяхното качество, тъй като некачественият гнайс няма гладка повърхност.

От това каква е основата, върху която ще се полага гнайсът, зависи дебелината на камъка, който ще изберете. Ако го поставяте върху здрава, циментова основа с хидроизолация, като тези от Церезит, тогава дебелината на камъните може да е  от 2,5 до 3,0 см.  При поставяне върху пясъчна основа се полагат по-дебели камъни – от 3,0 до 5,0 см.

Изпратете запитванеНе се колебайте да ни потърсите и за други съвети и препоръки, преди да направите своя избор, за да си спестите след време проблеми и разочарование.