Какво трябва да знаем, когато купуваме гнайс за настилка или облицовка

Настилките и облицовките трябва да са красиви и здрави, да издържат много дълго време, без да се повреждат. На това условие отговаря гнайс от Ивайловград.

Предимствата на гнайсовия материал

Той е вече утвърден предпочитан материал за нови домове и при смяна на настилки и облицовки. Красотата на естествен камък е естествен избор и се вписва особено привлекателно в оформлението на екстериора, хармонирайки със зеленината и целия ландшафт.

Освен това гнайсът е относително евтин, което е важно и изгодно при купуване на повече материал.

естествен камък гнайс

Видове плочи и изрезки от гнайс

Самият материал гнайс се предлага в различни форми, като плочи, павета, кокали – т.е. изрезки. Всеки от тези видове е подходящ за настилка или облицовка, или и за двете цели. По-нататък ще разгледаме особеностите на плочите, изрезките, паветата, които можете да намерите при Валмарг Стоун, и за какви приложения са подходящи, за да ви помогнем да направите най-добрия избор.

Полигоналните плочи

С неправилната си форма полигоналните плочи ще пресъздадат облицовките и настилките с естествени материали в старите български къщи и дворове. Дебелината им е между 1,5 и 4,5 см.

Подреждането на плочите с неправилна форма е по-трудно, отколкото при плочи с правилна форма, но това се компенсира от старинното очарование на интериора и екстериора, което ще създадете с използването им.

Можете да използвате отделни плочи и като акценти на стените и подовете.

полигонални плочи

Рязаните плочи

Рязаните плочи гнайс са подходящи за облицовки и настилки, като са обработени и оформени предварително. Дебели са между 1,5 и 2,5 см. Предлагат се в различни ширини, между 10 и 30 см, а дължината им е различна.

Различието в дължината на отделните плочи може да затрудни малко подреждането. От друга страна, както разликата в дължината, така и в ширината помага за разнообразие и разчупеност на облицовките и настилките.

рязан гнайс

Гнайсови плочи за настилки

Гнайсовите плочи за настилка са с ширина 35 и 40 см, а дебелината им е между 3 и 5 см. Дължината им е различна, което може да улесни задачата ви, особено ако изберете по-дълги плочи.

Дебелината на тези продукти ги прави подходящи и за пътеки: между отделните плочи можете да оставите тревна фуга или да засадите цветя.

 гнайс за настилка

Гнайсови изрезки

Гнайсовите изрезки са много чест избор за облицовки. Изрязани са едностранно и са продукт при оформянето на рязания камък. Дебелината им е между 1 и 1,5 см. Размерите им са различни, така че подреждането ще отнеме малко повече време, но разликата в дължината на отделните изрезки ще допълни по естествен начин красотата на този естествен материал за много привлекателни облицовки.

гнайсови изрезки

Гнайсови кокали

Още един вид изрезки гнайс от Валмарг Стоун, но с ограничена дължина и ширина, са кокали гнайс. Те са най-тесни, с правоъгълна форма. Дебелината им е до 4 см, а ширината между 3 и 5 см. Дължината им е до 40 см. Този вид гнайсови парчета са много търсени за облицовки. Те са най-евтиното решение за тази цел. След изграждане на стени, колони и други от обичайните строителни материали облицовката с кокали създава впечатление за зидове и колони изградени изцяло от гнайсов материал.

Гнайсови кокали можете да използвате и в различни декоративни орнаменти, като камини, барбекюта, бордюри на пътеки и в много облицовки на басейнчета и басейни, декорация за подчертаване на конструкции на водопадчета и други.

кокали гнайс

Общи правила при избора на гнайсови камъни за облицовки и настилки

Ако избирате облицовки, дебелината на плочите трябва да е най-много 30 мм.

За настилки са необходими материали с по-голяма дебелина, за да са по-издръжливи – от 25 мм до 45 мм.

За да се увеличи издръжливостта, под настилката от ивайловградски камък трябва да се постави арматура.

Ако ще купувате камък за настилка на алеи, дебелината на плочите трябва да е над 100 мм. Плочи с тази дебелина могат да се наредят и направо върху основата от пясък.