Използване на гнайса в строителството

Предимства на гнайса

облицовка с гнайсГнайсът е естествен камък с високо качество и е от най-предпочитаните и практичните облицовъчни материали в строителството. Той е камък с висока степен на издръжливост, което се обяснява с факта, че е метаморфна скала с гранитен произход, получена в резултат на действието на процеси под земната кора, протичали милиарди години.

Гнайсът е къмък с грапава и нехлъзгава повърхност, има много добра поносимост към различни атмосферни въздействия и издържа на големи колебания в температурите.  Неговите физико-механични качества са гаранция за постигането на дълготрайни, стабилни и естетични резултати в строителството, при полагането на настилки и при облицоването, при декорирането на различни пространства.

Валмарг стоун ви предлага възможност да закупите най-здравия и качествен гнайс от Ивайловград на достъпни цени.

За какво се използва гнайс

настилка с гнайс от ИвайловградДругото наименование, под  което е известен гнайсът, е тикли и неговият добив, обработка и употреба са широко развити в България от по-стари времена. Днес той се използва при строителството на обществени заведения, ваканционни селища, площади, хотелски комплекси, паркове, офиси, църкви и манастири, паметници, чешми,басейни, аква-паркове, кладенци, барбекюта. От него се правят както облицовки на колони, стълбища и стени, така и настилки на алеи, дворове, пешеходни зони.

Много често се използва гнайс за създаване на вътрешна и външна декорация на сгради и постройки, като се облицоват стени, подове и камини. Могат да се изработят каменни декоративни пана и уникални детайли и орнаменти, придавайки по този начин неповторим и завършен вид на интериора и екстериора.
Предпочитани видове гнайс и тяхното приложение

Особено предпочитани са плочите от бежов гнайс, добиваните от кариери камъни при Ивайловград. При някои от тях има ръждиво оцветяване поради включените частички желязо. Тези плочи  могат да послужат за постигане на определен декоративен ефект. Този вид плочи са почти безотпадъчни, имат равна и гладка повърхност и сравнително равномерна дебелина. Чрез тях се получава равна повърхност, необходима както при създаването на настилки, така и при облицоването и направата на декоративни орнаменти.

Предимство на този вид плочи е и голямата твърдост и здравина – познават се по това, че те издават висок ясен звук при почукване, а не кънтят на кухо.

Подходящи са за настилане на автомобилни паркинги и алеи, за силно натоварени пешеходни зони. Могат да се облицоват и стълбища, но се налага извършване на доста трудоемко изрязване на почти всяка от плочите.

Друг вид предпочитани каменни плочи са жълтите гнайсови плочи, добивани в района на Гоце Делчев. Камъкът е твърд и много красив, има фина зърнеста структура и жълтеникаво-кафяво оцеветяване, което на места е подобно на концентрични кръгове.  За разлика от плочите бежов гнайс, повърхността му не е толкова гладка и равна, но може да се използва за направата на достатъчно равни стълбища и плочници, като излишните издатини могат да се откъртят с плоско длето и с чук.

Внимание заслужават и онези гнайсови плочи от района на гр. Гоце Делчев, които са светло кремави на цвят и са с по-тъмни кафеви нюанси в тях. Характерно за тях е наличието на слюдени частици, които проблясват красиво, когато ги осветяват слънчевите лъчи. Тези плочи имат слоеста структура и лесно се откъртват люспи от не особено равната им повърхност, имат по-малки размери и се режат по-лесно. Особено са подходящи за стълбища и стенни облицовки.

Използването на гнайс при каменни облицовки и настилки, в декорацията и строителството придава естествена красота, автентичен старинен стил и уникалност на интериорната и екстериорната среда. Ето защо е толкова предпочитан от българите строителен материал в стари времена и днес.

Изпратете запитване

Свержете се с нас, за да получите най-добрата оферта за гнайс от Ивайловград.