Изграждане на огнище за барбекю от камък гнайс от Ивайловград

Огнището в двора е не само удобство и гаранция за вкусно печено месо и риба на открито. Създайте огнище, което е бижу, привлича погледите и дори когато не го използвате, е приятно допълнение към двора. Лесно е, с подходящата конструкция и с облицовка от камък гнайс от Ивайловград.

След като обмислите дизайна на конструкцията, както и оформлението на зоната около огнището, подгответе необходимите материали. Време е за работа по проекта. Тя ще бъде приятна, защото резултатът ще радва очите, а приготвянето на храна в огнището ще радва небцето.

Всички оценяват както вкуса на барбекю, така и възможността да наблюдават как се приготвя. За вегетарианците има зеленчукови шишчета, които се радват на популярност и сред ядящите месо. Всички членове на семейството и всички гости ще се наслаждават на приятния кът с огнището за барбекю в двора.

Изграждане на огнище за барбекю

Снимка: https://www.thisoldhouse.com

 

Конструкцията

Семплата конструкция, с изграждане на стените на огнището, е най-лесна за изпълнение. Но можете да си осигурите още по-голямо удобство за печене, а и да направите вашето огнище уникално, като го изградите на две или три нива. Така ще можете да печете едновременно два вида месо, или месо и риба, или месо и зеленчуци.

Формата по традиция е квадратна или правоъгълна. Ако сте артистични, можете да заложите на по-интересна форма – елипса, ромб или друга фигура.

Изборът на форма трябва да бъде съобразен с вида на продуктите, които често ще печете. Ако предпочитате шишове – с месо или с месо и зеленчуци, или само със зеленчуци, трябва да разполагате с достатъчна дължина. Такава дължина предлагат правоъгълната и елипсовидната форма.

Най-практичната констркукция е с кръгла или елипсовидна част за огъня, която преминава в продължение с правоъгълна част, върху стените на която лесно се нареждат шишове и скари.

барбекю от камък гнайс

снимка: Изграждане на огнище за барбекю

 

Предимствата на вкопаното огнище

Вариантът с изкопаване на яма, която да оформите като огнище, ще допадне на тези, които искат да не нарушават равнинността на двора. Освен това вкопаването на огнището има още едно практически важно предимство. В него, поради това, че няма контакт на стените с външната страна, топлината се задържа по-лесно. Огънят не се влияе от вятъра, което е и по-безопасно.

За наклонен терен също е по-подходящо да изберете вкопано огнище. Ще го изградите по-лесно. А ако искате да се откроява, под него изградете няколко стъпала, също облицовани с ивайловградски камък.

 

как се изгражда барбекю

Снимка: https://www.thisoldhouse.com

 

ивайловградски гнайс за барбекю

Снимка: https://www.thisoldhouse.com

 

Облицовката на огнището

За облицовка можете да използвате кокали гнайс, като най-евтин и лесен за подреждане вариант. А можете да изберете и полигонални плочи, които ще придадат едновремешно очарование на конструкцията.

 

Оформлението около огнището

Вече споменахме няколко стъпала, ако огнището е вкопано в хълмче.

При всички огнища е важно оформянето на кът за отдих и консумиране на приготвената в огнището храна. Малки пейки, заедно с масичка, са много практични. И при тях можете да облицовате части, като плотовете, с гнайсов материал, за да получите цялостно едностилно оформление.

За по-романтична обстановка изградете водна конструкция – басейнче с водопадче или вадичка. Така всеки път ще се чувствате напълно сред природата.