Зидария с камък гнайс на здрави каменни стени

Красотата на масивната стена от камък вълнува хората от векове. Майсторите каменари са били на почит и творенията им стоят и до днес, впечатлявайки със солидност и здравина.  Отидете ли в Родопите, каменните къщи, с масивни стени, веднага изпъкват и предизвикват тези, които искат да изградят своите съвременни домове от камък, да започнат мислено да да оформят проекта и да търсят подходящи камъни за зидария от гнайс.

 

камъни за градеж

 

Каменните материали от Валмарг Стоун

Продуктите на Валмарг Стоун предлагат всички, необходимо за изграждане на масивен и красив дом от естествени материали – камък за градеж, както и материали за облицовка и настилка. Така след изграждането на основната конструкция на дома можете да оформите и интериора по неповторим начин с гнайсова облицовка и настилка, а след това да допълните с конструкции от камък и настилка за пътеки, кътове с пейки и красиво оформено барбекю например.

Камъкът за градеж от Валмарг Стоун е със златисто бежов цвят. Ширината и дължината на камъните е около 20 см, а дебелината е почти същата – между 18 и 20 см.

 

 

За настилки можете да избирате между гнайсов материал с два нюанса – златисто бежов и сребристо сив. Златисто бежовият ще бъде в унисон с камъка за градеж. Дебелината на гнайсовия материал за настилки е между 3 и 5 см, а ширината се предлага в два варианта – 35  и 40 см. Дължината на гнайсовите плочи за настилка е свободна, така че ще можете да пресъздадете настилките на едновремешните домове, с различни по размери плочи.

За облицовка също ви препоръчваме гнайс от Валмарг Стоун – изрезки с дебелина от 1 до 1,5 см и кокали с дебелина до 4 см. Изрезките са с различни размери, а кокалите са с дължина до 40 см и ширина от 3 до 5 см.

 

камъни за зидария

 

Конструкции с камък за градеж

Освен за стените на дома можете да използвате камъка за градеж за изграждане на преградни стени, стени, които оформят кът за отдих в градината, включително и арки, които ще придадат неповторим вид на ансамбъла. Каменните пейки и маси са солидни и красиви със самия вид на материала. Допълнете с подходящо осветление. Особено е подходящо скритото осветление, което ще облива каменния ансамбъл с мека светлина, изтъкваща солидността и масивността на къта.

 

гнайс за стена

 

Как да изградите каменните стени и кътове – със или без спояваща смес между камъните

Ако разчитате само на правилното подреждане на камъните за солидността на стената или конструкцията, това е предизвикателство, за което трябва да решите дали си струва. Използването на спояваща камъните смес като хоросан ви гарантира допълнително задържане на камъните в конструкцията.

При използването на хоросан трябва да осигурите бетонна опора за стената, вкопана около десетина сантиметра в земята.

Каменните стени без спояваща смес се поддържат по-лесно – ако се получи изместване на почвените пластове и стената стане неустойчива, можете да я съборите и да я изградите отново. Освен това за основа на стена от неспоени камъни не е необходима бетонна основа. Но стената от неспоени камъни не може да е по-висока от около 1,20 м.