Защо да използваме гнайс

стена от  гнайсГнайсът е метаморфна скала, отличаваща се с голяма здравина и издръжливост при температурни промени, също така притежаваща грапава нехлъзгаща се повърхност. Тези качества на гнайса гарантират стабилни и дълготрайни резултати в строителството, облицоването, слагането на настилки и декорирането на ектериорни и интериорни пространства.

Предлага се както в естествен вид – неоформен, така и след обработка – оформен. Наличието на разнообразни цветове се определя от минералния състав на камъка. Благодарение на него гнайсът варира от топло бежово със златисти нотки и светло млечно кафяво, до сребристо-сиво и загадъчно гранитено.

Идеален за външни настилки, стенни облицовки и декоративни цели, гнайсът намира широко приложение както в изграждането на дизайна на еднофамилни къщи, вили, ресторанти, така и в мащабното строителство и архитектурна визия на хотелски комплекси, развлекателни и спортни центрове. Облицовките и настилките от гнайс придават загадъчен, но и непринуден чар, неповторим уют и луксозен завършек на всяка идея за по-красив дом и градина, и практично жилищно и обществено пространство.

облицовъчни камъни от гнайсПоради своите свойства и разнообразни приложения гнайсът е един от най-търсените строителни материали на пазара поради сравнително ниската цена и добри параметри на издръжливост. Може да се купи най-често от производители, преработватели и търговци като рязани камъни, полигонални плочи, така както са добити, облицовки, изрезки и кокали.

Още от много отдавна гнайсът е познат на човечеството и е използван като облицовъчни камъни на много къщи, обществени сгради и настилки. Хората са го използвали, за да направят двора си по-красив, а къщите си по-здрави. В България на много места може да открием цели села със старинни сгради, направени от гнайс. Също така къщи от гнайс можем да видим и в етнографския комплекс Етъра. Несъмнено тези места ще се запазят още много години, защото именно избора на гнайс за строителен материал в миналото е съхранил сантименталността и красотата на българския бит и култура.

В днешно време все повече хора предпочитат да използват гнайс за облицовки и настилки, защото по този начин домът им излъчва уют и топлина. Когато влезете в къща, облицована с гнайс, несъмнено ще усетите духа и атмосферата на едно отминало време, но тясно свързано с настоящето, запазило в себе си родовата памет и българските традиции.

Той е изключително здрав камък, тъй като в състава си има и гранит. Също така е издръжлив на механични въздействия и натоварвания, което го прави подходящ за настилки.

красива облицовка с гнайсЦената на гнайса не е висока, защото се добива и обработва лесно. Освен това е изцяло екологичен, чист и естествен продукт, добиван на територията на България, какъвто е камъка край Ивайловград.

Гнайсът е изключително красив камък. Предлага се в различни цветове и шарки според личните предпочитания на клиента. Има висока термоустойчивост и пожаробезопасност.

Гнайсът не е податлив на химически реакции и въздействия и може да понесе големи промени в температурните амплитуди. На пазара може да го намерите в различна дебелина и размиери, което го прави идеален за облицовка и декорация на различни повърхности. Може да се поставя както в домът ви, така и в градината и е перфектен за допълване на вашия архитектурен проект или интериорен дизайн.

Гнайсът е лесен за монтаж и обработка и не отнема много време за поставянето му. Също така той е практически вечен и с времето няма да се деформира, защото не старее и запазва своите качества дълги години.

Несъмнено гнайсът е един от най-подходящите строителни материали, защото съчетава в себе си модерното и старинното, излъчва българското. Той запазва в себе си спомените от миналото ни, съхранява носталгията по изминалите години и емоционалната ни връзка с нашите предци, но в същото време излъчва изящество и възхищение.

Атмосферата на дома е изключително важна част от живота на един човек, защото именно тя влияе на психическото му състояние. А гнайсът е идеален вариант за постигане на душевен покой, за достигане на необходимия уют, който всеки дом трябва да предоставя.

Прочетете още полезни материали за гнайса, които може да намерите в категория гнайс на нашия сайт.