Гнайс камък за облицоване на дворни чешми

Чешмата в двора придава жизненост, успокоява с ромоленето на бистрата струя, ако е свързана към извор, и гарантира разхлаждане през летните горещини. Но както целият двор, така и чешмата трябва да е и едно истинско бижу, за да радва и погледите. Постигнете уникален дизайн на вашата дворна чешма с гнайс от Валмарг Стоун. Облицовъчният гнайс, с изрезки в свободни размери, с дебелина между 1 и 1,5 см, блести в златистобежово или в сребристосиво.

 

камък за облицоване на дворни чешми

 

Гнайсовата облицовка гарантира дълготрайност и атрактивност

Използвайте практическите предимства на този материал, който е с неплъзгава повърхност, а има и още едно ценно качество – много устойчив е на износване.

Привлекателността на ивайловградския гнайс се крие в неговата структура – едрозърнеста и на ивици.

 

на ивайловградски гнайс

 

Как да постигнете интересен дизайн

За оригинален дизайн, който ще превърне вашата дворна чешма в уникално декоративно произведение, можете да оформите по различен начин чучура, вертикалната част и коритото.

 

гнайс за чешма

 

Чучур или чучури

Ако имате късмета да можете да се свържете към поток от изворна вода, така че и чешмата в двора ви денонощно да ромоли, защо вместо един да не поставите два или три чучура? Така чешмата ще може да се използва по-практично, а и ще изглежда по-интересно.

 

камък за чешма

 

Вертикалната част

Вертикалната част, която облицова тръбата, не само я защитава от повреди. Тя може да е най-атрактивният елемент на вашата чешма. С подходяща облицовка от гнайсови плочи, с бордюр от гнайсови кокали, или изцяло облицовано с гнайсови кокали, вертикалното тяло може да се разнообрази и с пано от кокали, ако имате възможност да го направите по-широко.  Друго оригинално решение е стъпаловидно оформена горна част – така ще можете и на всяко стъпало да монтирате отделно малко корито, а водата може да се оттича от едното корито към другото и от най-долното в канала.

 

Коритото или коритата

Самото корито може също да е с облицовка от гнайс, в унисон с облицовката на вертикалното тяло. Бордюрът на коритото поставя красив акцент, а ако го комбинирате с бордюр и на вертикалното тяло, ще се получи още по-атрактивно решение.

Друг вариант, който е много оригинален, е монтирането на малко корито под чучура, което може да е без отвор за оттичане и водата да прелива от него. Под малкото оформете широко корито. Достатъчно е да облицовате широкото корито и да оформите бордюр.

Може да използвате и готовите оформени от дялан камък корита за чешми. Валмарг стоун предлагата такива корита с различна форма и размери, според вашите изисквания.

 

каменно корито

 

Кътът около чешмата

Дворната чешма ще бъде още по-интересна и привлекателна през всички сезони, ако оформите и кът около нея. Задължително посадете храсти от двете страни, за предпочитане вечнозелени. Оформете и пътека от дома до чешмата. Тук ще ви послужи гнайсовият материал за настилки на Валмарг Стоун.

За допълване на екстериора около чешмата в битов стил са много подходящи менци, бъчвички, качета – в тях можете да засадите цветя или да ги аранжирате според предпочитанията си. Спомнете си как към чешмите в миналото е имало канчета за удобство при пиене на вода – защо не заимствате този елемент?

За по-голяма практичност и използваемост, в зависимост от площта, която можете да заделите, оформете кът за почивка, с пейка и масичка. И за тях можете да заложите на облицовка от ивайловградски гнайс.