Външната облицовка с гнайс от Ивайловград – красива, естествена, практична

Както дървото, така и камъкът са традиционно използвани от българите, не само за вътрешни приложения в домовете, но и за външни облицовки. Препоръчваме ви гнайс от Ивайловград, който с красивия си вид и трайността си е най-подходящият материал за избор.

 

Външната облицовка от гнайс

 

Здравината на камъка

Българите от векове избират естествен камък за облицовки. Той е здрав и много издръжлив на промени във външните условия, на екстремни температури. Въпреки че не се свързва с топлина, той задържа топлото в дома през зимата, а през лятото осигурява хладина. Такива са качествата и на двата цвята гнайс от Валмарг Стоун. Както златистобежовите, така и сребристосивите гнайсови плочи са много подходящи за привлекателен цвят на облицовката.

Освен това в сравнение с много разпространени за интериора и екстериора материали, като мрамора, гнайсът има много по-добри качества, особено що се отнася до външна облицовка.

 

естествен камък за облицовки

 

Видове гнайс

Гнайсът за облицовка може да е неоформен на полигонални плочи, с неправилна форма. Подреждането е по-трудно, защото плочите трябва да се подбират така, че да си паснат. Дебелината на полигоналните гнайсови плочи е до 2 см, когато се предлагат за облицовка.

 

неоформен гнайс

 

Освен по-трудното подреждане в сравнение с плочите с правилна форма при полигоналните плочи е по-трудно и лепенето, отново поради неправилните форми.

Формованите плочи от облицовъчен камък рязан гнайс са с правилна форма. Но за постигането й се отделя доста брак . Това повишава цената на тези плочи за външна облицовка. Но подреждането и лепенето на плочите е по-лесно.

 

рязан камък

 

Специфика на външното облицоване

Преди да започне облицоването с гнайс, трябва да се постави топлоизолацията. Това е изискване според стандартите. Най-подходящ за топлоизолация е фибранът.

Важно правило, ако облицовате част от стената, е да поставите по-тънка топлоизолация, защото след това, когато се направи и гнайсовата облицовка, дебелината на слоя ще може да се изравни с тази на останалата част от стената.

След това стената се шпаклова. Оформят се улеи, за които после ще се залепят гнайсовите плочи.

За стабилност на каменната облицовка, която е много тежка, се поставя и метална мрежа, която е поцинкована. Мрежата се закрепва върху шпакловката с дюбели.

Залепването на гнайсовите плочи

Първо се нанася лепилото. При нанасянето му върху мрежата се запълват хубаво улеите, за да задържат каменните плочи. Лепенето е бавен процес, особено ако плочите от гнайс са полигонални. Важно е формите да си паснат, а фугите да са равни.

Ако използвате изрезки от гнайс, това ще улесни работата. Те са с по-малки размери и по-лесно могат да се подредят.

Ефектът на каменната облицовка с гнайс

Гнайсовата облицовка връща хората в миналото, когато естественият камък е бил на почит в строителството, не само със здравината, но и с природната си привлекателност. Освен усещане за домашен уют използването на камък Ивайловгтрад внася уникалност във вида на външните облицовки. Той прави естествената връзка с природата, особено когато облицованата сграда е в местност извън града или в близост до зелени райони.

Дори външна облицовка на част от стена придава стил на сградата. Това е решение, ако нямате много време за посвещаване на продължително облицоване на цялата къща, или ако не можете да отделите достатъчно средства за цялостна гнайсова облицовка.